Na een werkzame periode in het bedrijfsleven kon  Co Stam  in alle vrijheid zijn creativiteit verder ontwikkelen.

Als expressiemiddel koos hij voor het werken met brons

Het werken met brons is gebaseerd op oeroude tradities en leent zich bij uitstek om details in structuren, vormen en symbolen aan te brengen  en daar mee op een zeer eigen wijze uitdrukking te geven aan de verbeelding.  
Vooral de ambachtelijke aspecten van het werken met brons  spreken hem aan.

 Hij volgde cursussen en deed ervaring op door het werken met kunstenaars en bronsgieters.

Co Stam is een autodidact.

Hij is niet stijl gebonden. Hij laat zich inspireren door de beelden van de grote meesters en vindt uitdagingen in sport en muziek.

Kenmerkend zijn beweeglijkheid en transparantie. Verstilling van het juiste moment van beweging laat in de verbeelding het beeld tot leven komen. Vervormingen en weglatingen brengen het beeld naar de essentie.

Co Stam streeft in zijn beelden naar kracht, energie en spanning maar soms ook naar ontspanning. Zijn sculpturen zijn figuratief al of niet realistisch, gestileerd of abstract maar altijd herkenbaar .

Co Stam heeft geen pretenties om met zijn sculpturen de wereld te verbeteren. Hij werkt in de micro-sfeer van persoonlijke kunstbeleving.

Zoals iedere kunstenaar heeft Co Stam af en toe behoefte aan een podium waar hij zijn werken kan toetsen aan de smaakbeleving van bezoekers.

 

Hij ziet af van exposures in galeriiën maar is regelmatig te vinden op gerenomeerde kunstmarkten zoals Ootmarsum, Wijk bij Duurstede, Brabant Art Fair (Breda), Nationale Art Fair ( Nieuwe Gein). Daarnaast exposeerde hij o.a. bij Medisch Centrum Alkmaar , bibliotheek Heiloo, Bronsgieterij “de Hooischuur” te Oudorp.

 

Eerst is er het idee dat vorm krijgt in schetsen op papier. Dan wordt een proto-type vervaardigd van was of klei. Er wordt van binnen naar buiten gewerkt. Hierdoor is voortdurend correctie mogelijk. Vervolgens wordt het klei- of wasmodel gemonteerd d.w.z. klaar gemaakt voor het gietproces. Hierbij worden een giettrechter, gietkanalen en ontluchtingskanalen aangebracht. Vervolgens wordt het gemonteerde model in gips verpakt. Dit gipspakket wordt uitgestookt zodat alle was verdampt en er holtes ontstaan die een negatief vormen van het oorspronkelijk ontwerp.
Daarna worden de holtes gevuld met vloeibaar brons.
Het bronzen resuiltaat wordt ontdaan van alle montagemateriaal waarna een ruw bronzen afgietsel van het oorspronkelijk model overblijft. Hierna wordt het beeld verder afgewerkt en gepatineerd.
Al deze fasen van schets tot eindresultaat zijn onderdeel van het kreatieve proces.

 


De bronzen worden vervaardigd onder toepassing van de "cire perdue - techniek", waarbij het wassen beeld en de gipsmantel verloren gaan tijdens het gietproces.
De beelden zijn dus uniek. Nummering is dan overbodig.
Desgewenst kunnen er gelijksoortige exemplaren gemaakt worden.
In overleg kan een bronzen beeld naar Uw eigen idee vervaardigd worden.
De beelden worden gegoten in bronsgieterij "De Hooischuur" te Alkmaar.