Co Stam heeft zich bekwaamd in het werken met brons.
Hij volgde cursussen en deed ervaring op door het werken met kunstenaars en bronsgieters.
Het werken met brons is gebaseerd op oeroude tradities en leent zich bij uitstek om op een zeer eigen wijze uitdrukking te geven aan de verbeelding. Juist de ambachtelijke aspecten en het bijzondere van dit materiaal spreken hem aan.

Co Stam is niet stijl gebonden. Hij laat zich inspireren door de beelden van de grote meesters en vindt uitdagingen in sport en muziek.
Kenmerkend zijn beweeglijkheid en transparantie. Verstilling van het juiste moment van beweging laat in de verbeelding het beeld tot leven komen. Vervormingen en weglatingen brengen het beeld naar de essentie.
Co Stam streeft in zijn beelden naar kracht, energie en spanning maar soms ook naar ontspanning.


Eerst is er het idee dat vorm krijgt in schetsen op papier. Dan wordt een proto-type vervaardigd van was of klei. Er wordt van binnen naar buiten gewerkt. Hierdoor is voortdurend correctie mogelijk. Vervolgens wordt het klei- of wasmodel gemonteerd d.w.z. klaar gemaakt voor het gietproces. Hierbij worden een giettrechter, gietkanalen en ontluchtingskanalen aangebracht. Vervolgens wordt het gemonteerde model in gips verpakt. Dit gipspakket wordt uitgestookt zodat alle was verdampt en er holtes ontstaan die een negatief vormen van het oorspronkelijk ontwerp.
Daarna worden de holtes gevuld met vloeibaar brons.
Het bronzen resuiltaat wordt ontdaan van alle montagemateriaal waarna een ruw bronzen afgietsel van het oorspronkelijk model overblijft. Hierna wordt het beeld verder afgewerkt en gepatineerd.
Al deze fasen van schets tot eindresultaat zijn onderdeel van het kreatieve proces.

 


De bronzen worden vervaardigd onder toepassing van de "cire perdue - techniek", waarbij het wassen beeld en de gipsmantel verloren gaan tijdens het gietproces.
De beelden zijn dus uniek. Nummering is dan overbodig.
Desgewenst kunnen er gelijksoortige exemplaren gemaakt worden.
In overleg kan een bronzen beeld naar Uw eigen idee vervaardigd worden.
De beelden worden gegoten in bronsgieterij "De Hooischuur" te Alkmaar.